Veel gestelde vragen (FAQ)

Hier vindt u het antwoord op veel gestelde vragen.

Vond u het antwoord op uw vraag niet terug, aarzel dan niet om ons te contacteren:

Kan ik echte foto’s van digitale bestanden laten afdrukken?

U kunt al uw bestanden van een fotocamera, smartphone of andere opnametoestellen op echt fotopapier laten afdrukken.

Hoe moet ik dit aanleveren?

Wanneer u de foto’s via onze website doorstuurt of binnenspringt met een stick of harde schijf, kopiëren wij onmiddellijk uw bestanden of u maakt via de computer in de winkel een eigen selectie.

Zie hiervoor ons document: Hoe aanleveren van digitale bestanden?

Hoe zit het met de formaten van deze foto’s?

Bij digitale formaten bestaan er grote verschillen naargelang de verhouding van de camera:

verhouding 2:3 = foto van 10x15cm
verhouding 3:4 =  foto 10x13,5cm
verhouding 9:16 = foto 10x18 cm

Bovendien bieden telefoons nog andere formaten, afhankelijk van uw instellingen.

Wij houden bij het afdrukken steeds de kortste zijde aan. De lengte volgt automatisch, zodat er niks van uw beeld wegvalt.

Wat is het verschil tussen een laserafdruk en een lambdaprint?

Een fotoafdruk op minilab, dat het sRGB kleurprofiel gebruikt, noemen we een laserafdruk. Een minilab gebruikt deze relatief kleine kleurruimte omdat de laser geen groter kleurbereik aankan.
Een lambdaprint daarentegen drukken we af op onze lambdaprinter die over drie aparte lasers beschikt, die een veel grotere kleurruimte aankunnen (AdobeRGB). Hierdoor verkrijg je een contrastrijker en gesatureerder beeld.

Wat is 8bit en 16bit?

Bitdiepte bepaalt hoeveel kleurinformatie beschikbaar is voor elke pixel in een afbeelding. Hoe meer bits met informatie per pixel, hoe meer beschikbare kleuren en hoe nauwkeuriger de kleur wordt weergegeven. Een afbeelding met de bitdiepte 1 heeft bijvoorbeeld pixels met twee mogelijke waarden: zwart en wit. Een afbeelding met de bitdiepte 8 heeft echter 28, ofwel 256, mogelijke waarden. Grijswaardenafbeeldingen met de bitdiepte 8 hebben 256 mogelijke grijswaarden.

RGB-afbeeldingen bestaan uit drie kleurkanalen. Een RGB-afbeelding met 8 bits per pixel beschikt over 256 mogelijke waarden voor elk kanaal en dat betekent meer dan 16 miljoen mogelijke kleurwaarden. RGB-afbeeldingen met 8-bits per kanaal worden soms ook wel 24-bits afbeeldingen genoemd (8 bits x 3 kanalen = 24 bits met gegevens voor elke pixel).

Photoshop kan niet alleen werken met afbeeldingen met 8-bits per kanaal, maar ook met afbeeldingen met 16 of 32 bits per kanaal. Afbeeldingen met 32 bits per kanaal worden ook wel HDR-afbeeldingen genoemd (High Dynamic Range).

Wat is het verschil in duurzaamheid tussen een lambdaprint en een inktjetprint?

Een lambdaprint is een fotoafdruk op echt chemisch fotopapier en heeft een lange duurzaamheid. Door de lasertechnologie heeft de afdruk de hoogst haalbare afdrukkwaliteit. Een inktjetprint drukken we via onze inktprinter af. De duurzaamheid hiervan is sterk afhankelijk van hoe de print bewaard wordt en of de print behandeld werd, zoals bijv. lamineren, wat de duurzaamheid verhoogt.

Hoe sluit ik het kleurprofiel mee in het bestand?

Uw werkkleurprofiel sluit u mee in, door bij het opslaan deze optie aan te vinken. Dat kan ook bij uw kleurinstellingen.

Welk kleurprofiel gebruik ik?

Voor een standaarafdruk op minilab gebruikt u best het sRGB kleurprofiel. Voor een lambdaprint opteert u voor het AdobeRGB profiel en bij een zwart-wit foto sluit u het profielgamma 2.2 mee in.

Zie hiervoor ons document: Hoe aanleveren van digitale bestanden?

Testprint en prijs?

Voor een lambdaprint kunt u altijd een testprint vragen als u twijfelt aan de kwaliteit. De prijs hiervoor is 18,50 euro. U kunt ook vragen om samen uw bestand te openen op ons gecalibreerd scherm zodat u zelf kan oordelen.

Het formaat van mijn afdruk klopt niet met het gekozen fotolijstje.

Dit kan, opnieuw afhankelijk van het gekozen opnameformaat. Wanneer u bij uw bestelling het formaat van de kader vermeldt, doen wij het nodige. Hou er wel rekening mee dat er bepaalde delen van het beeld kunnen wegvallen.

Het randje dat ik maakte rond mijn beeld, is weggevallen op de afdruk.

Tijdens het printen verliezen we sowieso twee procent. Gelieve hiermee rekening te houden en de kadertjes niet te fijn te maken.

Kan ik bij u een vergroting van mijn digitaal bestand laten maken?

Jawel. De grootte is afhankelijk van uw bestand. Ideaal is een bestand van 200ppi op ware grootte. Bij afwijkingen adviseren wij u graag persoonlijk in de winkel en bieden u ook graag advies om de beste keuze te maken bij het monteren van deze vergrotingen.

Mijn afdrukken zijn te donker, te bleek of vertonen een kleurzweem. Nochtans ogen de beelden op mijn scherm perfect. Hoe komt dit?

Om kleur, densiteit (bleek of donker) en contrast te beoordelen, moet u beschikken over een grafische monitor, die zo goed mogelijk gecalibreerd is. Alleen een 'full colormanagement' voorspelt het resultaat van een afdruk (proofing). Indien u niet beschikt over dergelijk toestel of uw monitor niet correct gecalibreerd is, kan het printresultaat fel afwijken van uw monitorbeeld. Indien u bijv. uw monitor donkerder of meer helder instelt, beïnvloedt dit namelijk de data van uw digitaal bestand niet. Conclusie: indien u twijfelt over uw beelden, kunt u met uw afdrukbestellingen steeds terecht in het labo waar wij die beoordelen alvorens ze te printen.

Mag ik bestanden aanleveren in Tiff?

Jazeker. Belangrijk zijn wel volgende aandachtspunten:

Geen Tiff bestanden voor minilab.
één laag
8 bits
vermijd compressiegebruik
RGB-modus (nooit CMYK)
kleurprofiel mee insluiten


Kijk voor uitgebreide info bij downloads: aanleveren van digitale bestanden.